Kitchen Collective guider til 17 nye fællesskaber:

Underværker - Realdania

Foto: Underværker

I Kitchen Collective er det vigtigt, at vi bidrager til at støtte opblomstringen af nye fællesskaber, fordi vi ved, at de skaber glæde for mange mennesker både i land og by, og det har vi mulighed for at gøre med arbejdet i kampagnen Underværker. 

Vi er evigt søgende efter, hvordan man skaber bæredygtige virksomheder, der er levedygtige og blivende, og her har vi meget at af andre fællesskaber og ildsjæle.  

Ildsjæle er en slags uforklarlig magi, som får ting til at ske, ud af ingenting og med meget få ressourcer. Der er ofte tale om projekter, som har betydning for mange mennesker, eller i hvert fald andre mennesker end vedkommende selv. 

Ildsjæle sætter nemlig sagen før dem selv, bakser tit med noget som kræver mange ressourcer og som også kan møde modstand, og midt i dette kan ildsjæle alligevel mobilsere energi og mennesker og skabe fællesskab omkring en fremtidig drøm. Ildsjæle har imponerende kompetencer i at få ting til at ske ud af ingenting og ildsjæle er den lim, der får fællesskaber til at hænge sammen.” 

Det er væsentligt at anerkende ildsjæle med økonomisk støtte fra en kampagne som Underværker. Dels fordi det giver ildsjæle de penge og ressourcer der skal til for at udleve sit værk, og dels fordi det giver en stor anerkendelse, der skaber mulighed for at få opbakning flere steder fra. 

Realdania har siden 2011 støttet 319 ildsjæleprojekter over hele landet med 145 millioner kroner, og siden 2021 har Mia Maja Hansson været en del af juryen og skal være med til at fordele 42 millioner kroner over en tre-årig periode. 17 nye fællesskaber er netop blevet beriget med 12 millioner kroner.  

Fælles for dem alle er, at de skal fremme fællesskabet og oplevelser i alle dele af landet ved, og det sker ofte med udgangspunkt i en tom bygning, der får nyt liv.  

Foto: Underværker

Morgendagens fællesskaber er

Fyn og øerne: 

SAK-Scenen, Svendborg Kommune 

Svendborg Amts Kunstforening vil skabe et grønt og kulturelt samlingssted i et eksisterende haveanlæg – ildsjæle vil bygge en friluftsscene i genbrugsmaterialer, hvor der skal være plads til fællesskab, fordybelse og fangeleg. Projektejer: Svendborg Amts Kunstforening Støttebeløb: 850.000 kr. 
 

Cirkus er altid i byen, Odense Havn, Odense Kommune 

Et tidligere kornlager skal være ramme om et stærkt fællesskab med fokus på cirkus, teater og kulturformidling. Projektejer: Dynamo – en non-profit teater- og kulturforening. Støttebeløb: 1.000.000 kr. 
 

Søens folk Marstal, Marstal, Ærø Kommune 

I Marstal skal der være en badebro med udkigstårn, et læområde til solbadning og en sauna med udsigt over Østersøen med plads til omklædning. Alt sammen for at styrke fællesskabet og formidle øens maritime historie for lokale og besøgende. Projektejer: Foreningen Søens Folk. Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

  

Nordjylland: 

Vokseværket, Nibe, Aalborg Kommune 

En konkursramt friskole bliver nyt kultur-, idræts- og aktivitetscenter til gavn for foreninger og det sociale sammenhold i landsbyen. Projektejer: Fonden Vokslev Kultur- og Forsamlingshus. Støttebeløb: 1.000.000 kr. 
 

Ny og gammel landsbykultur i Ane Maries Hus, Løkken, Hjørring Kommune 

Det unikke og bevaringsværdige Ane Maries Hus skal renoveres, så lokale ildsjæle får et åndehul med plads til kreativitet og kunsthåndværk samt formidling af landsbykulturarv. Projektejer: Støtteforeningen Ane Maries Hus. Støttebeløb: 560.000 kr. 

Bindslevs grønne kulturarv, Bindslev, Hjørring Kommune 

På Vendsyssel-egnen vil lokale frivillige sikre et grønt og attraktivt kulturmiljø i et naturskønt område. Det skal blandt andet ske gennem stisystemer, shelters og en ny vandfaldstrappe for åens dyreliv. Projektejer: Den selvejende institution Bindslev Gl. Elværk og BHE Bindslev (Borger-Handel-Erhverv) Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

  

Midtjylland

Mødestedet – en bæredygtig borgerdrevet butik, Hylke, Skanderborg Kommune.  

Landsbyens borgerejede købmandsbutik skal være åben café. Her skal være muligheder for fællesskab og landsbyliv på tværs af generationer. CUBO Arkitekter har tegnet en tilbygning til Købmandsbutikken med fokus på multifunktionalitet. Projektejer: Hylke Købmandsforening. Støttebeløb: 610.000 kr. 
 

Den gamle biograf i Kjellerup, Silkeborg Kommune 

Den lille midtjyske by vil fremtidssikre det ikoniske biografhus, der i dag fungerer som lokalt kulturhus. Nyt tag og isolering er nødvendig for ambitionen om at forblive byens samlingssted for alle borgere. Projektejer: Foreningen Den Gamle Biograf i Kjellerup. Støttebeløb: 600.000 kr. 
 

Amfiteater på Busbjerg (forundersøgelse), Favrskov Kommune 

Frivillige ildsjæle vil nytænke området omkring Busbjerg bakke ved at etablere et amfiteater med en permanent delvist overdækket scene til gavn for lokalbefolkning og kulturliv.Projektejer: Gudenådalens Hjemstavnsforening. Støttebeløb: 250.000 kr. 

  

Vestjylland: 

Fra folkeskole til folkehus, Vorupør, Thisted Kommune 

En gammel skole bliver forvandlet til et funktionelt og spirende Folkehus til gavn for lokale og besøgende i byen. Projektejer: Foreningen Vorupør i udvikling. Støttebeløb: 280.000 kr. 
 

Sneglehuset, et samlingssted i Thyborøn, Lemvig Kommune 

Ildsjæle vil renovere det ikoniske sneglehus, så det bliver samlingssted for beboere i Thyborøn og et besøgsmål for turister, som kan bruges til alt fra foredrag til fester og koncerter. Festsalen bliver istandsat med fokus på at bevare kulturhistoriske elementer. Projektejer: Den almennyttige fond West Coast Center Jutland. Støttebeløb: 1.000.000 kr. 

Sjælland:

Kronen på værftet, Havnsø, Kalundborg Kommune 

Havnens samlingssted Værftet har gennemgået en række omfattende forbedringer, der gør, at stedet nu er et vigtigt lokalt samlingssted. Nu mangler blot ”kronen” på værftet: toiletfaciliteter for alle brugere – både medlemmer og gæster. Projektejer: Foreningen Værftet. Støttebeløb: 400.000 kr. 
 

Mad og møder i marken, Lejre Kommune 

I Lejre skal der være et udendørs, bæredygtigt madværksted og mødested, som danner ramme om fællesspisning, formidling og aktiviteter. Ildsjæle vil skabe nye oplevelser i naturen, give jordforbindelse, energi og nysgerrighed samt inspiration til bæredygtige madoplevelser. Projektejer: Foreningen Plant Et Frø. Støttebeløb: 880.000 kr. 
 

Øernes højskole på Sejerø, Kalundborg Kommune 

En tidligere skole skal omdannes til et kulturelt, bæredygtigt og mangfoldigt mødested og fællesskab, der vil understøtte lokale fællesskaber og erhvervsliv. Projektejer: Den selvejende institution Øernes højskole. Støttebeløb: 700.000 kr. 
 

Ganløse Foreningshus (forundersøgelse), Stenløse, Egedal Kommune 

I Ganløse Foreningshus skal byens foreninger og frivillige samles og skabe udvikling, aktiviteter og samarbejde, som sikrer liv og fællesskab i byen. En forundersøgelse skal kvalificere renoveringen og indretningen af den bevaringsværdige ejendom. Projektejer: Ganløse Foreningshus. Støttebeløb: 250.000 kr. 
 

Kulturelt Kraftcentrum i Skælskør, Slagelse Kommune 

Kosmorama er en gammel biograf, som trænger til en kærlig hånd. Ildsjæle vil fremtidssikre en unik filmkultur, sikre komfort og faciliteter for en bred målgruppe og bevare stedets rolle som kulturbærende institution i Skælskør. Projektejer: Foreningen Kosmorama. Støttebeløb: 800.000 kr. 

  

Bornholm: 

Balladen – et musikalsk kraftcenter i Østermarie 

Balladen skaber et musikalsk multiværksted på Bornholm i nogle tomme landbrugsbygninger. En gammel lade bliver omdannet til eventsal med øvelokale, scene, undervisningsfaciliteter, multiværksted og workshop-space. Projektejer: Østersø Sonics. Støttebeløb: 800.000 kr. 

 

Læs mere om Mia Maja Hanssons arbejde med Underværker her: kortlink.dk/2fusw 


Vil du vide mere om kampagnen kan du læse mere på www.undervaerker.dk. 

Næste ansøgningsfrist er den 3. februar 2023 kl. 12.00. 

Fakta om Underværker: 

Med Underværker støtter Realdania projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige kræfter. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling, der kan føre gode idéer ud i livet. 

Formålet med kampagnen er at støtte ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet. Gennem kampagnen ønsker Realdania at sænke barrieren mellem ildsjælenes gode idéer og de færdige, realiserede projekter. Kampagnen skal gøre den lokale og gode idé, der knytter sig til det byggede miljø, til virkelighed. 

Projektstøtten kan ansøges af alle, der arbejder frivilligt og engageret med at forbedre og udvikle lokalsamfundet gennem det byggede miljø – både i byer og på landet.  
Realdania har i perioden 2020-2023 afsat 42 mio. kr. til ildsjæleprojekter, og forventer samlet at støtte omkring 70 store og små projekter. 

Previous
Previous

Kitchen Collective præsenterer: Saito CPH

Next
Next

Kitcheneurs løftes af fællesskabet: Succes med Coop Crowdfunding: