Rub & Stub serverer bæredygtighed i mundrette bidder

En kort googlesøgning afslører hurtigt, at Rub & Stub er en socioøkonomisk madkulturvirksomhed. Dette kommer til udtryk både gennem teori og praksis i deres færd med at skabe en mere bæredygtig madkultur, nedbringe madspild ved at lave mad af overskudsvarer og for at styrke sociale (mad)fællesskaber. Deres mission er simpel: Rub & Stub ønsker at inspirere til kritisk stillingtagen og sammen med fællesskabet forme fremtidens bæredygtige madkultur.

Jeg mødte Rub & Stub på deres kontor i ’klub’ overfor Torvehallerne, for at grave lidt i hvem personlighederne, der har søsat Rub & Stub er. Jeg er nysgerrig over hvilken betydning det der “bæredygtighed” egentlig har når det kommer til stykket, hvordan det kommer til udtryk og hvordan man får mere af det. Desuden spørger jeg undrende til hvordan det som kok er at lave mad, uden at vide hvilke råvarer man har med at gøre indtil få øjeblikke inden kniven fattes. Og hvor kommer Kitchen Collective ind i alt det her?

rub1

Bag Rub & Stub står 3 kvinder (Sanne, Maria og Irina) med fødderne solidt plantet i hver deres faglighed, henholdsvis samfundsfaglig, humanist og kok. Fagligheder der tilsammen gør det muligt for Rub & Stub at udbyde rådgivning, workshops og down-to-earth MAD. Eller det hele på én gang, som når de eksempelvis afholder madspildsorienterede master classes på højskoler eller såkaldt Stage Dining på Roskilde Festival. Sidstnævnte event var Rub & Stubs hidtil største konceptuelle madoplevelse da de faciliterede bespisningen af 1500 gæster fordelt over to dage, foran Orange Scene på Roskilde Festival 2017.

Bæredygtighed gennem forbrug af mad er et bærende element for Rub & Stub, men på trods af deres ambitiøse mission, tror de ikke på løftede pegefingre og frelste taler. I virkeligheden tror de på at bæredygtigheden ligger indlejret i en kritisk tankegang overfor de valg vi tager i hverdagen:

“Vi tror på, at der et socialt og identitetsskabende aspekt af det at lave og konsumere mad. Det er en stor del af det, som vi arbejder med, når vi ikke er ude at lave mad og events. Vi kommer ikke nødvendigvis med svarene. Vi har holdninger og nogle forudsætninger for at sige, at en tilgang er mere bæredygtig end en anden, men egentlig er det mest den kritiske stillingtagen hos forbrugeren, vi er interesserede i. Vi vil gerne give forbrugeren nogle redskaber til at være mere kritisk i hverdagen.”

rub2

En af præmisserne ved at arbejde med overskudsmad, må i sagens natur være at specifikationerne for råvarerne er ukendt indtil umiddelbart inden maden skal tilberedes. Det er dog ingen udfordring for Rub & Stubs kok Irina Bothmann, der har dyrket denne disciplin indenfor madlavning i mange år:

“Jeg synes ikke, det er svært, men det er nok, fordi jeg har så meget erfaring med det. Faktisk synes jeg i dag, at det kan være en udfordring hvis jeg bliver bedt om at komme med et udkast til en menu, uden det involverer overskudsvarer. Så kan jeg pludselig savne et udgangspunkt. Hvorimod når jeg går ud og arbejder med overskudsvarer, så har jeg det her definerede udgangspunkt i overskudsvarerne, som jeg skal forvandle til en god madoplevelse. Det er en form for omvendt kokketankegang med en form for bunden kreativitet, om man vil.”

Når man taler overordnet om bæredygtighed, har særligt ét koncept, med god grund, taget meget opmærksomhed de seneste år, nemlig deleøkonomi. Det er tanken om at være fælles om ting som vi alle bruger i perioder, men ellers bare står ubrugte hen. Biler, græsslåmaskiner og naturligvis også køkkener. Begejstringen for deleøkonomi er også tilstede hos Rub & Stub, og Kitchen Collective dækker det konkrete behov, når der skal produceres i storformat til Rub & Stubs madoplevelser:

“Kitchen Collective passer utrolig godt ind i vores filosofi og tankegang. Det er deleøkonomi når det er bedst. I denne branche kan man risikere at skulle lægge en formue for at leje sig ind i eller have sit eget produktionskøkken. Kitchen Collective er et godt eksempel på hvad fællesskabet kan skabe, når vi går sammen om det. Det taler direkte ind i essensen af det, vi gerne vil. Det er vigtigt for vores arbejde – især i forbindelse med vores cateringopgaver – at vi kan være medlemmer og derved have adgang til de faciliteter, som Kitchen Collective stiller til rådighed.”

Rub & Stub kan fanges på: Instagram: @rubogstub www.spisrubogstub.dk Facebook.com/brugrubogstub

Rub&Stub